Source Engine Beta Bug Reports

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
Note:Obsolete as of 2018


If you find any bugs, please edit this page with a description of the problem.

A helpful bug format is:
===short title===

  • Expected: expected behavior
  • Observed: observed behavior
  • Steps to reproduce: steps to reproduce the problem
  • a description of your network topology, if appropriate
  • Use ~~~~ to insert your username and time

Please use the correct section when reporting your issues.

Although this page is long, please do try to see if your issue has been previously reported using your browser's Find or Search function.

Sections

  • Source Engine Beta -- General bugs related to Source Beta engine.
  • Games -- Bugs that affect games only as a result of the beta update.
  • Mods -- Bugs that affect mods only as a result of the beta update.

Source Engine Beta

General bugs related to Source Beta engine.

Renicing srcds_l produces 100% cpu usage

  • Expected: Renicing the srcds process doesn't take high cpu usage spikes like before some updates
  • Observed: After renicing my srcds process to -9 it took 100% cpu usage sometimes. This caused low fps and lag. There were about 10 Players playing on the server (cs_office).

Server: AMD X2 4400+, 2gb ram, 2.6.16.11 Vanilla, FC4, glibc-2.3.6-3, multihomed. There are also some other srcds and hlds server running, but at this time they were empty. I've also reniced the other processes and they seem to take high cpu usage at the same time. But this should be more tested.

  • Steps to reproduce: Start a source server on Linux. Play on it. Renice it to -9 while playing. Continue playing. Then you should see high cpu usage, lag in-game and low fps.

This problem was discussed on the mailinglist, but there has been no solution for it yet.

No rcon logging in HL2

  • Expected: Simmilar rcon logging as hlds. srcds is not logging rcon commands to file nor logaddress, e.g.
Rcon from 137.224.240.22:2767:
rcon 525198246 "abcdefg" status
L 05/24/2006 - 20:22:42: Rcon: "rcon 525198246 "abcdefg" status" from "137.224.240.22:2767"
  • Observed: rcon from "137.224.240.22:4287": command "status"
  • Steps to reproduce: Give a rcon command from in-game or external tool. Already passed this one to Alfred Reynolds in the hlds/srcds mailinglist.

W0kk3L 11:25, 24 May 2006 (PDT)

Problem on loading screen of counterstrike: source

  • Expected: Menu background image with 'Loading' notice displayed then menu to load allowing me to access join and create server options.
  • Observed: Freezing up on LOADING SCREEN.
  • Steps to reproduce: Update Steam friends list and sign up for BETA and then run CS:S
  • Nemesis660

Black screen during initial load

  • Expected: Menu background image with 'Loading' notice displayed during menu load
  • Observed: Black screen with cursor during menu load
  • TomEdwards 06:53, 13 May 2006 (PDT)
Which game are you seeing this on? I am unable to reproduce this behavior in any of the beta-affected games.
Just to be clear, is this regarding the initial load screen that is after the Valve logo movie and before the main menu?
--JasonD 11:34, 15 May 2006 (PDT)
I sometimes get this in non beta games, when I start the mod up with the debugger attached it will just go black as soon as it has loaded up the background image ^Ben 14:31, 15 May 2006 (PDT)
I can corroborate Ben's reports, though not Tom's since I'm not running the beta. This is with Half-Life 2 loading with -console added to the launch options and with the game running in a window, not fullscreen. The loading screen appears and it does its load, but as soon as the console would appear and control be given to the user, the display instead is suddenly rendered full black with only a mouse pointer on top of it. The pointer can be used to "explore" the image (i.e. it will turn into a text cursor when hovered over where the console should be drawn) and console commands can be typed as normal (i.e. if you type map whatever it will change the map and start drawing the screen as normal again). This is pretty infrequent for me, though it has happened at least four times in the past week or so. I'm running a GeF7800GS with driver version 5.70.02.33.05, if that's of any relevance. --Giles 15:32, 15 May 2006 (PDT)
Jason, it's on all games and mods with the beta engine, and yes, is between the intro movie (or where the movie would be) and the menu appearing. I think you other guys are having a different problem though... --TomEdwards 09:12, 17 May 2006 (PDT)
Tom, I still cannot reproduce this bug. Can I get a system configuration and a list of repro steps from you?--JasonD 11:58, 23 May 2006 (PDT)
Here's my Dxdiag. I'm running a BenQ FP767-12 @ 1280x1024 75Hz. Repro is "start a game with the beta"! --TomEdwards 00:27, 24 May 2006 (PDT)
This doesn't happen if I run one of the games in a window. When I do start fullscreen the mouse will disappear a couple of times as if the monitor is changing resolution, but it is not, as the status light does not change and I have the game running at the same resolution and refresh rate as my desktop. --TomEdwards 00:31, 24 May 2006 (PDT)
Happens exactly the same with me, using the beta engine it loads up the regular cs:s screen then goes black with only the mouse pointer User:theonlymaverick

Hammer Model Browser displays incorrectly

  • Observed: The Model Browser isn't displayed correctly. See here
  • Steps to reproduce: With the beta command, open Hammer and use the model browser. This doesn't happen if you aren't using the beta engine.
  • Mendasp 09:16, 13 May 2006 (PDT)
    • It's now working as intended, can anyone confirm this? (Did anyone even experience this?) --Mendasp 06:51, 30 May 2006 (PDT)

Tearing Still on 6800 Cards

  • Expected: No "tearing" effect in Source games. (No black seems between textures)
  • Observed: Weird black seems showing up for users of the GeForce 6800 line of cards while AA is enabled. This issue was not resolved as per the release notes of yesterday's official release.
  • Steps to reproduce: Pop in one of the 6800 cards (For example: I use a 6800GT, AGP) and you can notice black lines throughout most maps, namely on dust2 where the ground is lighter. I'm using the 84.56 drivers and experience it. Other uses in a Steam User Forums CS: Source topic have experienced the very same issue on the same line of cards, with various drivers, and have provided pictures of the post patch tearing.

--Zips 20:21, 25 May 2006 (PDT)

  • I have this problem with DoD:S and CS:S. There are several places where dark or bright lines are showing up. Disabling AA resolves the problem. Example: [1]. GeForce 6800 Ultra, FW 84.21 --Koraktor
  • I get black lines only with Anti-Aliasing enabled on CS:S. Without AA enabled, the lines disappear. I have a evga 6800 256mb, problem started since this beta update. --Dbzakj 01:05, 30 May 2006 (EST)

Games

Bugs that affect games only as a result of the beta update.

Css.gif Counter-Strike: Source

Map changes after new has started

  • Expected: Map to continue, NOT change again.
  • Observed: As soon as changed to a new map by the server or admin, on random occasions, map changes instantly to a next

when 1 player from each team joins and you hear round draw sound. After that, scoreboard bumps up and map changes. Game triggers World triggered "Game_Commencing" when both have joined and after that World triggered "Intermission_Time_Limit" which causes timelimit to go 0 and map changes. Why it does this, i do not know. (Full log)

  • Steps to Reproduce: None, happens by random.

--ics

Random Crashes With Memory Errors

  • Expected: The game not to crash.
  • Observed: The game will lock up and crash to desktop with a memory error ever since the May 22nd update. I noticed it happened once when I hit ESC to access the main menu while I was playing in a server. Subsequent times hitting ESC were fine until the second crash. I had hit ESC to access the menu and after about 5 seconds I ultimately crashed yet again. I also experienced this playing DoD: Source tonight. Twice when attempting to access the console via ~ the game crashed. Third time after playing for a while there was no crash and I was able to freely get into the console.
  • Steps to Reproduce: Not fully known. I will email Alfred with my two CS: Source MDMP files from tonight's crashes. NOTE: I have not experienced memory crashes prior to tonight's BETA engine update.

--Zips 20:38, 22 May 2006 (PDT)

Smoke showing up in the sky all over D2

  • Expected: The smoke in the following screenshots (link #1link #2) should not be happening at all.
  • Observed: Im not sure If this happens on Dust2 only, but the smoke is shown all over D2 right when you spawn or on the free camera view.
  • Steps to Reproduce: Join any server that has D2 on it, and join T/CT and check for yourself.

XeroCool 13:43, 17 May 2006 (PDT)

  • I can confirm this but I'm not sure if this is a bug or intentional. The dust clouds in the Dust maps do appear darker which I may look at as being a bug, but in contrast the smoke grenades also appear darker and could be considered a feature (an improvement on the old smoke grenades). --Zips 13:49, 18 May 2006 (PDT)

--Rafiq 15:10, 19 May 2006 (PDT)

  • Expected:Yes there is suppose to be more clouds/shadows in the new Soruce Beta Engine.
  • Observed:1. Louder Guns 2. Steps are louder 3. Better sound 4. More Clouds

(link #1) (link #2) (link #3)

  • Click Image for bigger picture.

Playdemo command

  • Expected: playdemo command initializes demo and runs as normal.
  • Observed: playdemo command gives an error shown below if a .dem (Source TV) file created before the Beta engine was released, is run.
Initializing renderer...
DataTable warning: No matching RecvTable for SendTable '*�'.
Host_Error: DataTable_ParseClientTablesFromBuffer failed.
  • Steps to Reproduce: Simply open a .dem file created before the Beta engine launched and look at the console.
  • Infydave 18:14, 11 May 2006 (PDT)
Is this still an issue? My tests show old .dem files working in the new engine.--JasonD 12:10, 23 May 2006 (PDT)
The demo function seems to be totally broken. --DeepBlue 17:55, 14 May 2006 (GMT)
Can I get more information on this?--JasonD 12:10, 23 May 2006 (PDT)

This now works fine JasonD. Are you planning to allow for demos to work beyond engine updates/content releases in future? --Infydave 15:52, 23 May 2006 (PDT)


++Also on a sidenote, my friends cannot view my demo's that I created in the beta engine when they are on the standard engine. Is there any chance of this gettin rectified?--MattUK

Well, since they are on an out-of-date version, It's assumed that once this beta goes public that will be rectified on its own. --Steamfraiser 06:43, 24 May 2006 (PDT)
Yes i assumed this, but the reason I ask is cos im competing on cal they are unlikely to allow the use of the beta due the the demo incompatibility. Ive noticed significantly greater fps/smoothness/reg since use the beta and cud not bare having to take the beta back of for cal. How long is the beta likely to last until they release it officially?--MattUK

The startmovie command doesn't work

  • Observed: When you try to make a movie using the startmovie command, the game only makes 1 picture then it freezes.
  • Steps to reproduce: Make sure you're running CS:S in a window. There will be a little window in the background, which asks you which type of video-coder you want to use. That why it freezes up, because the focus is on that little window, and pauses (or as you say, freezes) CS:S... --CrabbyData 08:59, 13 May 2006 (PDT)

Icon dods.png Day of Defeat: Source

Class menu does not display player numbers

  • Expected: Class menu (,) displays the numbers of players in each class
  • Observed: Class menu displays 0 for all classes except those with set limits (i.e. X/Y rather than just X), and except for the player's class, for which a 1 is shown.
  • Steps to reproduce: Join a server with several other players, observe class numbers.
  • TomEdwards 03:30, 12 May 2006 (GMT)
I've not been able to reproduce this since. The server also seemed to have kill notifications disabled, so it could have been related to that. --TomEdwards 11:01, 12 May 2006 (PDT)
I have this on EVERY server. DeepBlue 16:44, 13 May 2006 (GMT)
Screen. Note that it was taken before I chose a class. --TomEdwards 02:35, 14 May 2006 (PDT)
I also have this on every server. --L. Duke 14:16, 24 May 2006 (PDT)
Every Server Indeed! --Steamfraiser 07:15, 26 May 2006 (PDT)

Incorrect reflections in certain visleaves

  • Expected: Water reflects what is visible to player
  • Observed: Sometimes, in certain leaves, parts of the map not visible to players are reflected.
    Image showing the problem.
Normal reflections
Bugged reflections
They switched over as I entered the boathouse arch and visleaf. --TomEdwards 03:50, 24 May 2006 (PDT)
  • Steps to reproduce: Load a map with water, move in and out of various visleaves.
  • Notes: I can't repro this all the time. It comes and goes. It might or might not be an engine bug; I've only ever seen it in DODS. Has never happened outside of beta.
  • TomEdwards 03:43, 24 May 2006 (PDT)


Mods

Bugs that affect mods only as a result of the beta update.

  • ServerGameClients version has changed by default in CS:S to 004. The Source SDK doesn't contain this, so plugins may break.

See also