Kameranézet irányítása

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
English

Ha munkád eredményét vizuálisan is szeretnéd megjeleníteni, akkor egy megfelelően beállított (virtuális) kamerára lesz szükséged. A Hammer lehetőséget ad a kamerák billentyűzetről történő mozgatására, illetve a különböző kamerák képe közötti váltásra.

Tip.png Tipp: Ha még nem adtál testprimitívet (brush) a jelenethez, a térkép origó jelzését Hammer OriginMark.png használhatod a nézet körbeforgatásához. Ehhez válaszd ki a View menü Center 3D Views on Selection pontját, majd a Spacebar+RMB kombinációt lenyomva tartva húzd az origó jelet látható területre.

Navigáció

3D nézet

Camera tool.

A 3D nézetet a WASD és a nyílbillentyűkkel irányíthatod: WASD-vel előre/hátra/oldalra mozoghatsz a játék közben megszokott módon, a nyílbillentyűkkel pedig a nézőpontot forgathatod el. A görgő gyorsabb előre/hátra mozgást tesz lehetővé.

Ha a kamerát inkább az egérrel irányítanád, kattints a bal oldali menüben található Camera tool Hammer camera.png eszközre. A nézőpontot az egér jobb gombját lenyomva tartva mozgathatod, és a bal gombbal forgathatod. Mindkét gombot nyomva tartva ráközelíthetsz a képre vagy eltávolodhatsz attól.

Tip.png Tip: Nyomd le a Z-t az egérnézetre váltáshoz. Ekkor a körbetekintéshez nem szükséges a LMB gombot lenyomva tartani.

2D nézet

A 2D nézetet a nyílbillentyűkkel, a görgetősávokkal (ha engedélyezve vannak), illetve a Spacebar-t és a bal egérgombot nyomva tartva az egérrel tudod irányítani.

Az aktív ablak nagyításhoz használd az egér görgőjét, a D és C billentyűket, vagy válaszd az egyik alapértelmezett beállítást (1234567890 billentyűk). Az összes ablak nagyítása a +- gombokkal lehetséges.

Tip.png Tipp: A Ctrl és az egérgörgő együttes lenyomása az összes 2D nézethez azonos nagyítást állít be.

Emellet használható még a nagyító Hammer magnify.png a jobb és bal egérgombokkal.

Új kamera létrehozása

Kamera létrehozásához kattints Camera tool Hammer camera.png eszközre a baloldali menüsoron.

Kattints egy 2D nézetre és húzd az egeret a kívánt irányba, ahogy a lenti képen látható. A 3D nézetben rögtön megjelenik az új kamera képe. A kamera helyét egy kék kör és az abból induló vonal jelzi a 2D nézeteken.

Create a camera by dragging out its position.

A kamerát a 2D nézetekből helyezheted át a kék karikát arrébhúzva, és megfelelő irányba fordíthatod a kis vonal elforgatásával. A 3D nézet csak az egérgomb felengedését követően frissül.

Tartsd lenyomva a Shift gombot több kamera létrehozásához. A PageUp és PageDown billentyűkkel váltogathatsz köztük, az aktív kamerát a Delete gombbal törölheted.

Hivatkozások