Építsünk szobát!

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
English Deutsch Français Русский 简体中文

Minden pálya lényegében egymást követő szobák sorozata. Ez igaz a kültéri jelenetekre is, ahol az égbolt és a horizont illúzióját délibábokkal (skybox) teremtjük meg.

A szobák belsejét tökéletesen el kell zárni az őket körülvevő ürességtől. A hibás illesztések lékeket (leak) hozhatnak létre. Léket tartalmazó térkép nem fordul le megfelelően, ami megnehezíti a játékmotor feladatát, és jelentős teljesítménycsökkenéshez vezet.

A következőkben létrehozunk egy egyszerű szobát, melyet az útmutató hátralévő részében használni fogunk. Alapja egy 1024 egység oldalú négyzet lesz, magassága 512 egység, és hat testprimitívből (brush) fog állni.

 1. A Block tool Hammer block.png eszköz segítségével hozd létre a padlót. Méretei legyenek mondjuk 1024 x 1024 x 64 egység (szélesség x hosszúság x magasság). A magasság tulajdonképpen a padló vastagsága.
 2. A padlót a Selection tool Hammer select.png segítségével helyre igazíthatod. A kurzor nyilakká fog változni FourArrows.png, jelezve, hogy az alakzat elmozdítható.
  Tip.png Tipp: Ha valami nem jól sikerül, töröld az alakzatot a Delete lenyomásával, majd próbálkozz újra.
 3. Az oldal-, vagy elölnézeti panelen jelöld ki a padlót a Selection tool Hammer select.png eszközzel, majd a Shift-et lenyomva tartva húzd arrébb az egérrel. Ez egy másolatot készít az objektumról. Húzd feljebb az új primitívet a mennyezet magasságába. Az alakzat helyzetén később még igazíthatsz a 2. pontban leírtak szerint. Ha véletlenül másolás helyett elmozdítottad a padlót, vond vissza a legutóbbi műveletet a Ctrl+Z kombinációval.
  Note.png Megjegyzés: Néhány CAD program másolás során automatikusan hozzákapcsolja a másolt objektumot az eredetihez. A Hammerben ez nincs így.

  3: A padló klónozásával elkészül a mennyezet.

 4. Készíts egy újabb másolatot a padlóról, majd méretezd át úgy, hogy összekösse a padlót a mennyezettel. Az anyagtulajdonságok szempontjából legjobb, ha két primitív csupán 1-1 él mentén érintkezik, de akár nagyobb felületek mentén is összetolhatod őket, a lényeg, hogy a külvilágba vezető rés ne maradjon köztük.

  4: A fal elhelyezése.

 5. Készítsd el a szemközti falat is, az előző fal klónozásával.
 6. Válts át a másik oldalnézeti panelre, és hasonló módon építsd meg a hiányzó két oldalfalat.
 7. Bizonyosodj meg róla, hogy a szoba megfelelően el van zárva a külvilágtól, azaz nincsenek rések a testillesztések mentén. Ha megfelelően nagy rácsméretet használtál (pl. 64 egység), a lékek könnyen észrevehetők az egérnézet segítségével. Bekapcsolásához vidd az egeret a 3D nézet fölé, majd nyomd le a Z billentyűt.

  7: A szoba elkészült.

Tip.png Tipp: Hasonló eredményre jutsz, ha létrehozol egy szoba méretű testprimitívet, majd a jobb gombbal rákattintasz, és kiválasztod a Hollow menüpontot.
Note.png Megjegyzés: Ha most megpróbálod lefordítani a térképet, csak egy hibaüzenetet kapsz, miszerint a pályád léket tartalmaz. Ez azért van, mert a szoba még teljesen üres. A hiba el fog tűnni amint elhelyezted az első tárgyat a térképen.