Testprimitív alapú tárgyak létrehozása

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
English Français Русский 简体中文

A testprimitív alapú tárgyak (brush entity) testprimitívekből (brush) épülnek fel. Utóbbiak létrehozásával a szerkesztési alapok fejezetben foglalkoztunk.

A következő példában egy egyszerű ajtót fogunk készíteni. Ha a játékos hozzáér, az a magasba emelkedik, szabaddá téve az utat.

Egy egyszerű ajtó (func_door).

Létrehozás

 1. Kattints a Block tool Hammer block.png eszközre, és készíts egy új testprimitívet. Mérete legyen például 128x128x16 egyység.
  Tip.png Tipp: Ha a négyzetrács ritkább 16 egységnél, nyomd le a [ gombot, vagy kattints a Smaller Grid (sűrűbb rács) ikonra Hammer SmallerGrid.png az átméretezéshez. Sose kapcsold ki a rácshoz igazítást, csak ha tényleg nincs más lehetőség!
 2. Rendeld hozzá a primitívet egy tágyhoz a Ctrl+T kombináció, vagy a toEntity gomb lenyomásával:

  Hammer toEntity gomb

 3. Megnyílik az objektumtulajdonságok (Object Properties) párbeszédablak:

  Objektumtulajdonságok ablak

  Tip.png Tipp: Ha később vissza szeretnél térni ehhez az ablakhoz, jelöld ki a primitívet, és nyomj Alt+ Enter-t.
 4. A “Class” (osztály) legördülő menüből válaszd ki a func_door-t (melyre a szövegmezőben rá is kereshetsz), majd kattints az “Apply” (alkalmaz) gombra.
 5. Keresd meg a “Move Direction” (mozgásirány) tulajdonságot (property), és állítsd értékét “-90 0 0”-ra, vagy válaszd ki az “Up” (fel) menüpontot a fekete kör bal oldalán.
 6. Kattints az “Apply” gombra, majd zárd be a párbeszédablakot.

Ezután fordítsd le a térképet, és ellenőrizd, hogy az ajtó megfelelően működik-e!

Utolsó simítások

Nyisd meg az anyagminta tallózót, és írd be a “door” (ajtó) keresőszót. Válassz ki egy anyagtulájdonságot, melyet a primitívhez rendelni szeretnél. Élethűbbé teheted a jelenetet, ha az ajtó két oldalára falakat húzol a pálya széléig.

... a határ a csillagos ég!