Szerkesztési alapok

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
English Deutsch Français Magyar Polski Português Русский 简体中文 한국어

Az egyszerű 3D alakzatokat (pl. kocka, henger, stb.) testprimitíveknek (brush) nevezzük. Ezek a legelemibb építőkövei minden Hammerben készült pályának.

A padlók, falak, és mennyezet (egy szóval minden kivéve a modelleket) testprimitívek összessége.

Testprimitívek létrehozása

  1. Válaszd ki a Block tool Hammer block.png eszközt.
  2. Rajzolj egy téglalapot az egérrel a felülnézeti panelen (ez alapértelmezés szerint a jobb felső 2D nézet), ahogy a 2. ábrán látható.
  3. Miután a kívánt méretre húztad, a primitív létrehozásához nyomj Enter-t, vagy válaszd ki a jobb egérgomb / Create Object menüpontot.
Tip.png Tipp: Ha a test felületén nem jelenik meg anyagminta, kattints a kameranézetetre (Camera view), majd válaszd ki a View / 3D Textured Polygons menüpontot.
1. ábra Block Tool.
2. ábra Testprimitív létrehozása.

Primitívek kijelölése

A kijelölő eszköz (Selection Tool).

A módosítani kívánt objektumokat, vagy azok egy csoportját először ki kell választani a Selection tool Hammer select.png eszköz segítségével. Használd az eszközt az előző részben készített primitív kijelöléséhez. 2D nézetben kattints a test szélére, vagy közepére, 3D nézetben a primitív bármely részére kattinthatsz.

A kiválasztott testet piros kiemelés jelöli, és nyolc kis fehér négyzet jelenik meg körülötte a 2D nézeteken. A kis négyzeteket az egérrel mozgatva átméretezheted, vagy elforgathatod a kijelölést (lásd lentebb).

Fontos leszögeznünk, hogy a testprimitívek tömör alakzatok, belsejük nem üreges. Ezért egy falakkal körülvett szobához nem egy, hanem hat darab szükséges belőlük: egy padló, egy mennyezet, és az oldalfalak. Az előbb létrehozott primitív tehát a készülő szoba egyik határolója lehet. Méretezd át (azaz vékonyítsd el) ennek megfelelően!

Tip.png Tipp: Ha lenyomva tartod a Ctrl-t egyszerre több elemet is kijelölhetsz.

A négyzetrács

A négyzetrács minden 2D nézetben megjelenik, és az alakzatok alapértelmezés szerint a rácsvonalakhoz igazodnak. Bár ez a viselkedés letiltható a Shift+W billentyűkombinációval, ajánlott bekapcsolva hagyni, így könnyebben elkerülhetők a lékek (leak), és egyéb tervezési hibák a térképen.

Az alapértelmezett rácsméret 64 egység, ami azt jelenti, hogy bármely két szomszédos rácsvonal távolsága 64 egyég. A rácsméret megváltoztatható

  • a [ lenyomásával vagy a sűrűbb rács Hammer SmallerGrid.png ikonra kattintva. Ez felére csökkenti a rácsméretet, finomabb beállítást téve lehetővé.
  • a ] lenyomásával vagy a ritkább rács Hammer LargerGrid.png ikonra kattintva. Ez megduplázza a rácsméretet, nagyobb léptékű beállítást téve lehetővé.

Pályád ideális méreteinek beállításához a méretezés lapon találsz további segítséget.

Átméretezés, forgatás és ferdítés

Átméretezés
Jelölj ki egy primitívet a Selection tool Hammer select.png eszköz segítségével, és egérrel mutass rá az őt körülvevő 8 fehér négyzet valamelyikére. A kurzor nyilakká alakul, melyek az átméretezés lehetséges irányait jelölik. Az átméretezéshez húzd el a fehér négyzetet a kívánt irányba.
Fehér négyzetek jelzik, hogy az alakzat átméretezehtő.
Átméretezés 2D nézetben az oldal arrébhúzásával.
Forgatás
Jelölj ki egy primitívet a Selection tool Hammer select.png eszköz segítségével, majd kattints rá mégegyszer. A sarkokban lévő fehér négyzetek körökké változnak.
A saokban lévő körök jelzik, hogy az alakzat elforgatható.
Elforgatás 2D nézetben az egyik köröcske arrébhúzásával.
Ferdítés
Jelölj ki egy primitívet a Selection tool Hammer select.png eszköz segítségével, majd kattints rá még kétszer. Az oldalak felezőpontjainál kis fehér négyzetek jelennek meg.
Fehér négyzetek jelzik, hogy az alakzat elferdíthető.
Elferdítés 2D nézetben az egyik négyzet arrébhúzásával.