Pontszerű tárgyak létrehozása

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
English Русский 简体中文

Ebben a fejezetben hozzáadunk néhány tárgyat (entity) a térképhez. A tárgyak meghatározott viselkedésű objektumok, melyeket a játékos valamilyen módon felhasználhat, vagy kapcsolatba kerülhet velük.

Ezen az oldalon a pontszerű tárgyakkal (point entities) ismerkedünk meg, melyek a tér egyetlen pontjához tartoznak. A testprimitív alapú tárgyakról (brush entities) a következő lapon olvashatsz részletesebben.

 1. Tárgyakat az Entity tool Mt-entities.png eszközzel lehet létrehozni, mely a Shift+E lenyomásával, vagy a bal oldalon található ikon segítségével nyitható meg:

  A tárgykezelő megnyitása.

 2. Ezután ki kell választani a hozzáadni kívánt tárgyat. Az elérhető tárgyak listája a szerkesztőablak jobb alsó sarkában tekinthető meg:

  Hammer pickIPD.jpg

Tip.png Tipp: Legfelül, a keresődoboz segítségével könnyen rákereshetsz a tárgyak nevére.

Most adjuk meg a játékos kezdőpozícióját a térképen! Ehhez a következő tárgyak egyikére lesz szükség:

  • Egyjátékosos mód: info_player_start
  • Deathmatch játék: info_player_deathmatch
  • Csapatjáték: info_player_<csapat> (red/blue (piros/kék), terrorist/counterterrorist (terrorista/terrorizmusellenes), axis/allies (tengelyhatalom/szövetségesek), stb.)
 1. Adj hozzá egy kezdőpozíciót a térképhez! Az új tárgyat könnyen hozzáigazíthatod bármelyik felülethez, csak kattints a kívánt helyre a 3D nézetben. Kattints tehát oda a padlón, ahova kezdőpozíciót tenni szeretnéd:

  Kezdőpozíciót adunk a térképhez a bal egérgombbal a padlóra kattintva.

  Tip.png Tipp: A tárgyak helyét a 2D nézetben is beállíthatod a célkeresztek mozgatásával. Ha elkészültél, az egérmmutatót a 2D nézet fölött tartva nyomj Enter-t a tárgy létrehozásához. (2D nézetben a tárgy helyzetét később is úgyanígy lehet megváltoztatni.)
 2. A legtöbb Hammer által támogatott játékban fontos szerepet kapnak a lőfegyverek. Hozzunk létre mi is egyet! Minden játékhoz különböző fegyverek állnak rendelkezésre, szerencsére ezek neve kivétel nélkül a “weapon_“ előtaggal kezdődik. (Megjegyzés: a Team Fortress 2-höz nem szükséges fegyvereket elhelyezni, azok automatikusan betöltődnek.) Írd be a weapon_ kifejezést a keresőmezőbe, így megkapod az elérhető fegyverek listáját. Ha a Half-Life 2-höz készítesz térképet, válaszd ki a weapon_357 fegyvert, majd helyezd a padlóra:
  Válaszd ki a weapon_357-t, ...
  ... majd helyezd a padlóra.
 3. Bizonyos játékok esetében a fegyver használatához lőszerre van szükség. Ennek ellenére sajnos nem mindig található a listában ilyen tárgy, ha pedig mégis, akkor gyakran nem egyértelmű, hogy melyik lőszer melyik fegyverbe tölthető. Keress rá a “item_ammo_“ kifejezésre, és ha esetleg nem találsz megfelelő lőszert, a fejlesztői konzol segítségével engedélyezd a csalásokat (cheats), majd miután kézbe vetted a fegyvert, a “givecurrentammo“ parancs segítségével töltsd meg azt.

Fordítás

Amint létrehoztál egy kezdőpozíciót, lefordíthatod és kipróbálhatod a térképet. Ha már most körbesétálnál az elkészült szobában, ugorj előre a “Mentés és fordítás“ részhez!