Level Design Overview:hu

From Valve Developer Community
Revision as of 11:56, 22 December 2007 by Baliame (talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Testek: A 3D Pályaszerkesztés alapkövei

Kockák. Ékek. Hengerek. Tüskék. Nem hangzik túl soknak, de ezek a testek az elemei az összes Hammerben szerkesztett építménynek. Faraghatóak, vághatóak és manipulálhatóak. Ezeket a szolidokat (más néven testeket) lehet kombinálni ahhoz hogy bármilyen lehetséges formát, valódit vagy kitaláltat, létrehozzunk. Ez az építő szolid geometria (CSG), amelyet a Hammer is használ. A szolid testek elkészítéséről többet is megtudhatsz a Testek Készítése lapon.

Amint a tested elkészült, hozzárendelsz egy anyagot.

Tárgyak és tárgytípusok

Többet akarsz a világodba mint unalmas szolidokat? Akkor te tárgyakat (entity) szeretnél. Amíg a testek "világi objektumok", amelyek kialakítják a pálya alapszerkezetét, a tárgyak az objektumok amelyek mozognak, hangot adnak ki vagy interaktívak. Egy tárgy az, ami teljesít egy operációt, egy feladatot a pályán belül.

A tárgyaknak két főtípusa van: pontszerű és testalapú.

A pontszerű tárgyak a világból összesen egy pontot foglalnak el. Ilyenek például a fények, az ellenségek és a játékosok. (Az ellenségeknek és játékosoknak van területük, de ezt a játék kódja határozza meg, így nem szerkeszthető.) Más pontszerű tárgyak egyszerűen csak pontok. Például, az env_beam tárgy, amelyik sugár hatásokat hoz létre, két pontszerű tárgyat használ a sugár két végpontjaként; elhelyezed a két pontot és a sugár létrejön köztük.

A testalapú tárgyak olyan tárgyak, amelyeknek a fizikai jelenléte egy testen alapul, mint például az ajtók és más mozgó objektumok. A kioldó egy másik példája a testalapú tárgyaknak; azt várja el hogy meghatározz egy területet, vagy aktivációs zónát, amely a kioldó műveleteit irányítja. Egy modell tárgy egy, a merevlemezeden található, modellre mutat, így ez pontszerű tárgynak minősül.

Mind a pontszerű, mind a testalapú tárgyak készítésének módja megtalálható a Tárgykészítés lapon.

Az egész összerakása

Ezeknek az egyszerű komponenseknek a használatával virtuálisan végtelen számú pálya hozható létre. Legyen az egy puszta szoba, vagy egy hatalma, komplex világ, úgy fogod megszerkeszteni, hogy szolidokat használsz az építmény alapjaihoz, aztán hozzáadsz fényeket, ellenségeket, mozgó emelvényeket, fegyvereket és egy rakás más tárgyat, hogy a pályád életre keljen.

Amint minden a helyén van, le kell fordítanod a pályádat a Run Map parancs kiválasztásával a File Menuből. Ez az a folyamat amely átváltoztatja azt a halom szolidot és tárgyat amelyet te hoztál létre egy Source motor alatt futtatható pályává. Bár a fordítás akkor történik amikor úgy gondolod hogy kész a pályád, tudni hogy működik megkímélhet pár fejfájástól. Template:Otherlang:hu Template:Otherlang:hu:jp, Template:Otherlang:hu:de, Template:Otherlang:hu:en