Difference between revisions of "August 2006 Community Buglist"

From Valve Developer Community
Jump to: navigation, search
 
Line 126: Line 126:
 
===SDK Code===
 
===SDK Code===
 
* <del>Unable to compile shaderlib.lib, due to missing header IShaderSystem.h. A quick search shows that this file isn't anywhere in the available code. This applies specifically to the 9/14 update, since the project for shaderlib didn't exist in the SDK prior to that date. I've already filed a report on the SDK bug tracker. Hopefully, Valve can quickly toss out the missing file, meanwhile, I'm thinking I might try to cobble together a header, based on the functions used in the code... --[[User:The Equalizer|The Equalizer]] 00:44, 2 Oct 2006 (PDT)</del> This was fixed in the 10/31 beta, and is now a part of the official SDK. --[[User:The Equalizer|The Equalizer]] 13:58, 20 Nov 2006 (PST)
 
* <del>Unable to compile shaderlib.lib, due to missing header IShaderSystem.h. A quick search shows that this file isn't anywhere in the available code. This applies specifically to the 9/14 update, since the project for shaderlib didn't exist in the SDK prior to that date. I've already filed a report on the SDK bug tracker. Hopefully, Valve can quickly toss out the missing file, meanwhile, I'm thinking I might try to cobble together a header, based on the functions used in the code... --[[User:The Equalizer|The Equalizer]] 00:44, 2 Oct 2006 (PDT)</del> This was fixed in the 10/31 beta, and is now a part of the official SDK. --[[User:The Equalizer|The Equalizer]] 13:58, 20 Nov 2006 (PST)
 +
 +
 +
 +
==Non-bugs==
 +
===General===
 +
*Changing the SteamAppId to 215 in our mod seems to enable the new engine (version 7, build 2803) but HDR is not functional. building cubemaps you can see that there is no tonemapping going on and I have noticed that certain HDR related console commands are missing (eg tonemap control and mat_forcebloom)
 +
:If your mod is using their own client.dll file its still using the old engine and the mods coders need to do their magic on it but I'm not a specialist on that matter tough :) but the hdr testmap worked fine in my sp mod --[[User:Bluestrike|Bluestrike]] 07:06, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
:You must merge the new SDK source code into your mod's DLLs to expose the game hooks. Maps must be compiled with HDR too, but I'll assume you're already doing that. ;-) --[[user:TomEdwards|TomEdwards]] 07:08, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
::Thanks for the help, im sure our coder is going to be very pleased about having to do that :P
 +
 +
==Discussion==
 +
The shortcut fix doesn't work for me.  Hammer loads and everything appears to be fine, but all of my mod's materials aren't displayed properly.  HL2 resources are displayed as normal.  Edited, this is now working fine for me. -- [[User:Defrag|Defrag]] 12:23, 12 Aug 2006 (PDT)
 +
:What game is the SDK set to? --[[user:TomEdwards|TomEdwards]] 07:58, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
:This [http://www.sdknuts.com/tutorials/wiseHammer.asp Hammer shortcut] method still works for me, for each game mode. --[[User:Mark WiseCarver|wisemx]] 08:06, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
::Doesn't work here.  I get the "steam.dll not found" error message that occurs when using a standard shortcut; that is, right-clicking on hammer.exe -> create shortcut. --[[User:RDB|RDB]] 14:41, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
:OK, I've hit the problem and it's a bug when launching the tools with the new shortcut switches. I've added it as a bug. You'll have to launch through the GUI menu for now, or use wisemx's solution. --[[user:TomEdwards|TomEdwards]] 08:26, 5 Aug 2006 (PDT)
 +
*Can't find this page using the search box, are talk pages ignored by it? In that case should we make a dedicated page for all these bugs?
 +
**At the bottom of the search results, uncheck main and check talk instead. --[[User:Pizzahut|Pizzahut]] 09:57, 14 Aug 2006 (PDT)
 +
:Creating maps and running them is failing from the launcher DLL not being found.  Why can I not run maps anymore for any games?
 +
 +
== New mods crashing when starting from steam menu ==
 +
 +
As suggested, I have tried to add -allowdebug and -dev to the launch options, but it still crashes out with a "ding" sound and without any error box. But running the mod from run_mod.bat or from the shortcut created after pressing "Create Desktop shortcut" it start properly and doesn't throw any error.

Revision as of 20:43, 7 November 2007

Community bugs

Bugs found after the august 2006 sdk update.


General/launcher

  • No access to Episode One assets from the tools. Mossman and Alyx can only be viewed in their HL2 versions, and Zombine, the core ball and other such new assets including textures and sounds

aren't visible at all. Occurs with the SDK set to both SDK Base and Ep1 itself.

  • When launching the tools via the new -run<tool> switches, |gameinfo_path|. is not searched. This hides all custom mod content when launching from a shortcut. Launching from the SDK menu is not affected.
  • When creating a new singleplayer mod, or setting the appid from 220 to 215 for a singleplayer mod makes the game crash during startup after the valve logo with the error: Error could not load library client. While changing the appid back to 220 makes it work again.--Bluestrike 04:24, 5 Aug 2006 (PDT)
This is because you have the wrong SearchPaths. See Talk:Source SDK Base#SearchPaths. --TomEdwards 04:26, 5 Aug 2006 (PDT)
Ah thx, but they still need to fix it for when creating a new singleplayer mod since its using the new appid but not the updated seachpaths. Also I don't get the "new game" button this way and would like to get rid of the stress test.--Bluestrike 04:37, 5 Aug 2006 (PDT)
See on this page. --TomEdwards 05:20, 5 Aug 2006 (PDT)
Don't see the relevance :), when creating a singleplayer mod the gameinfo has the updated appid, but not the updated seachpath, so I'm just saying that should be fixed so new people creating a singleplayer mod get something that works :)--Bluestrike 14:31, 6 Aug 2006 (PDT)
  • There is no link to vconfig.
  • vconfig crashes on launch with a steam.dll error.
  • There is no mapsrc for episodic or sourcetest. Equally, all of the sample maps are extracted to the hl2 folder.
They haven't released any sourcefiles for episode one by by knowledge so there is should not be any sourcefolders for it either.--Bluestrike 04:14, 6 Aug 2006 (PDT)
  • We now can build hdr maps and have the hdr code, but still need the splitter tool required to makde hdr skyboxes.--Bluestrike 04:14, 6 Aug 2006 (PDT)
  • I get this error: Attempted to create unknown entity type env_tonemap_controller! Can't init env_tonemap_controller or should I post this at #Source_SDK_Base Hdr is working, just not the custom values I want because the tonemap entity isn't recognised--Bluestrike 14:31, 6 Aug 2006 (PDT)
Same issue here. It isn't even recognised when I run the Source SDK base. The background map loads but I get the same message in the console -- Defrag 17:02, 10 Aug 2006 (PDT)
  • When typing in the console, possible commands appear on a dropdown window, but clicking on the one you need with the mouse no longer works, instead you have to type the whole command now. --Bluestrike 14:34, 6 Aug 2006 (PDT)
You can use the arrow and return keys to use the list until this problem is fixed. --TomEdwards 14:36, 6 Aug 2006 (PDT)
  • Short period of "Copying files" dialogue on each load
  • The launcher frequently deletes custom game configs.
    • I got this aswell. For the first time ever, it was this morning at 2am (EST). --the_hat 02:05, 26 Aug 2006 (PDT)
  • Height2normal.exe no longer works --Bluestrike 15:18, 11 Aug 2006 (PDT)
  • The current XSI Mod Tool link is outdated and unusable. Should link here.
  • All mods built after update include only single player animation sequences by default and requires multiplayer aniamations to be copied over from resources if they are to be found and used.
  • Singleplay mods using appid 215/searchpath sourcetest don't have acces to the hl2 content.gcf so they can't use HL2 vcd's.
Workaround by copying the vcd's you use to your mod folder. --Bluestrike 10:25, 1 Sep 2006 (PDT)
You can also mount the GCF manually via the code --dutchmega 15:41, 1 Sep 2006 (PDT)
  • I try to run the map but failed to load the launcher DLL and the Compile process window shows that I can't load the skybox. Due to this I can't create mods or maps for Deatthmatch. Why can't I load the Launcher DLL or any skyboxes?

Source SDK Base

  • The menu system is not currently working as it should. Using Source SDK Base gives the Video Stress Test/Options/Exit menu, which isn't very helpful. Modders have to copy over various script files to get a functional menu, and even that isn't enough sometimes. A system that reads type from gameinfo.txt and displays the appropriate menu would be great.
  • There is no way to hide the commentary option in the New Game dialog without hacking it to appear outside the dialog's borders. Seeing as it's fair to say that most modders won't be using commentary, this is a fairly large issue. Could Source not check for the existence of *_commentary.txt before showing the option?
    • When you do use commentary, the background texture for the checkbox and label is missing.

Hammer

General

Refresh sdk content.
Militia now loads but there is nothing to see but 4 black screens. I can place entity's in it. --Bluestrike 03:46, 14 Aug 2006 (PDT)
  • Displacements now let ragdolls and all physics objects clip straight through them, rather annoying --gingerlord 14:19, 6 Aug 2006 (BST)
Have to place a camera in the map, unsure if this is permanent or a future fix.
I have this problem too - what do you mean place a camera in the map? A point_camera?
  • Displacements in hammer depth fight with transparent brushes in 3d view.--vecima
  • Textures from .svn (of course you need to be using TortoiseSVN for this) folders now show up in Texture Browser, had this problem occasionally before SDK update, now showing up constantly. --gingerlord 14:24, 6 Aug 2006 (BST)
SVN working copy versions of props and sounds also show up in the respective browsers. Very annoying. -- Defrag
Yeah very anoying, I guess hammer finds the stuff in the hidden svn folders, I think making hammer unable to read hidden files could fix this? --Bluestrike 03:32, 14 Aug 2006 (PDT)
  • Turning Scaling Texture Lock off, while works, still displays stretching textures whilst resizing brushes. Once the mouse button is depressed, the scale snaps back to its original setting, but the effect of it stretching whilst resizing makes it cumbersome to effectively line up the edge of a brush with part of a texture. The same is also true of the texture lock - textures stay 'fixed' to the brush as its moved about, instead of being fixed to the world.

Interface

  • The new View menu option 3D Lighting Preview apparently doesn't work, instead filling the camera view with the black and pink checkers.
We are not supposed to have that option yet.
  • When changing from the logic view to a 3d view the screen stays black, Have to select a object and use ctrl+shift+e to be able to view the map.--Bluestrike 05:58, 5 Aug 2006 (PDT)
It appears there is no longer a default camera for the 3D window. One must be created (or ctrl-shift-e must be used) before anything appears in a 3D window. —BJ(talk) 10:46, 5 Aug 2006 (PDT)
Confirmed. I tried slicing the entire map up with huge brushes, and they didn't register in the camera view, so it's not just simply moved to somewhere else in the map, which was my first thought. --Andreasen 02:40, 7 Aug 2006 (PDT)
The camera defaults to looking straight up at the center of the map. Try creating a 256x256 brush that's 512 units above 0 and you'll see. --Aserp 22:21, 15 Aug 2007 (PDT)
Place a camera in the map.
  • 'Use Visgroup colors for object lines' option is nonfunctional. Objects are always shown with their default colours.
  • Viewport label does not appear until mouseover. Gets confusing when you are trying to manipulat them sometimes.
  • The hammer model browser has the option to select a specific mod now, but you can't select any option with the mouse (using the up and down keys works).--Bluestrike 04:20, 7 Aug 2006 (PDT)
    • This may just be me being insane, but I can't bring the Logical View back up at all. It appeared the very first time I started the SDK, and hasn't been seen since. --PiMuRho 14:59, 12 Aug 2006 (PDT)
yeah I haven't seen it anymore, not that it seemed that usefull to me, but I would expect it to be in the camera dropdown menu where we can also select the lighmapsview but there is no option for it.
  • Sound Browser does not play custom soundscript entries. It plays the raw files fine.


Compiling

  • Hammer has difficulty running games post-compile. It returns an error about being unable to load filesystem_steam.dll when I try with SDK Base, and loads Ep1 with HL2's script files.
  • Hammer game-launch option (apparently) no longer functions. Simply crashes (i.e., closes without indicated error). Restarting Hammer reports previous incorrect closure - asks if to reload last map. EDIT: problems appear to be resolved by restarting windows. —BJ(talk) 11:14, 5 Aug 2006 (PDT)
  • Texture lighting appears to be broken for me. vrad picks up lights.rad correctly and also reports that it has parsed the correct nunber of texlights, but the texture lights do not affect the lightmaps. Strangely enough, the viewmodel IS illuminated, so something is going awry related to lightmapping during rad. I've had a friend test this and the result was the same. -- Defrag 16:05, 10 Aug 2006 (PDT)
Update - this is.. bizarre. I've got the same texture light in two places and in one place it affects the lightmaps, but in the other it doesn't. The only difference is that one light is smaller than the other. I'll try and investigate more -- Defrag 18:16, 11 Aug 2006 (PDT)
It may not be a problem, just more a technical issue. The texture lights brightness alters the density of the lights put infront of the face during the compile, the lights snap to a grid and if your face is too small with a too dull brightness no light gets put there for world lighting during rad. Its something I've noticed and was planning on adding to the Glowing Textures article I'd written. --Angry Beaver 22:31, 11 Aug 2006 (PDT)
Haven't expirienced any problems yet, are the texturelights perhaps inside a model? If that is the case you can try disabling shadows for the model.
No, they're just standard texture lights. They're not behind other geometry or enclosed by props or other geometry. Beaver: The lights are large and bright; curiously the behaviour is at odds what what you observed: The large lights don't emit while the same texture on a smaller brush in another area does emit. -- Defrag 10:12, 12 Aug 2006 (PDT)
Why not upload the relevant bits of the VMF somewhere? --TomEdwards 10:27, 12 Aug 2006 (PDT)
I've found the problem: the brush that was textured with a light was a func_detail. However, this should NOT cause texture lighting to bug on when it comes to creating the appropriate lightmaps during rad. To reiterate, the bug is that the lightmaps are not generated, but the light will still illuminate models such as the viewmodel. I also tried applying the texture light to a func_brush and it worked as normal, so something is causing lights on func_detail brushes to glitch. I've uploaded the files here as I couldn't figure out how to make thumbnails & image links without just posting a huge image by accident: Screenshots, .vmf and .rad files -- Defrag 12:04, 12 Aug 2006 (PDT)
Actually that glitch doesn't surprise me in the slightest. func_details work by being isolated from the map during the compile process, the lights are propably created by the process in the isolated space. I would of though that with func_Details ways of blocking light they'd still be in the same lighting hull but apparently not, and as thier not there the lights that are created are physically not where the other brushes are to generate the lightmaps then the brushes and lights get moved back into the regular world to light models. Or at least thats my best guess from what i know of the compile process. --Angry Beaver 12:52, 12 Aug 2006 (PDT)


Crashes

  • Crash when maximising Hammer after a period of minimised inactivity.
  • Hammer crashes always when closing it (after long sessions)--Bluestrike 04:14, 6 Aug 2006 (PDT)
okay now hammer just 'disapeared' for the 2nd time in a hour without any messages. --Bluestrike 05:33, 7 Aug 2006 (PDT)
I've also encountered the magical disappearing Hammer today. It closed itself with no warning or errors. -- Defrag
Hammer crashes when opened from being minimised to task bar, happens every time for me. -- gingerLord
OK here's a reproducable one (at least for me). Select multiple brushes and go into vertex mode. Drag select around a line of handles and merge some vertices (merging multiple vertices on multiple brushes simultaneously) then exit vertex mode. It will bomb out every time without an error. -- Defrag 14:31, 9 Aug 2006 (PDT)
  • Update -- I've only crashed once as of the latest (11th August) update, so I'd say this one has been largely fixed. -- Defrag 23:43, 15 Aug 2006 (PDT)
  • if the 'world model' field is typed wrong when typing into the field of a prop_static, a big red error shows, if you then click 'browse' to select the model, hammer crashes (for me at least). -- vecima 24 Aug 2006

Entities

  • Func_door_rotating act as func_rotating ingame (object doesn't stop spinning)--Bluestrike 05:58, 5 Aug 2006 (PDT)
  • The buggy now starts without its weapon attached (any workarounds?)--Bluestrike 05:58, 5 Aug 2006 (PDT)
  • New npc_citizen entities default to Alyx's model and are armed with Alyx's gun.
  • env_tonemap_controller is a checkerboard sprite --Bluestrike 04:38, 6 Aug 2006 (PDT)
The entity is also not recognized in sourcesdk base (see general/laucnher at the top of the page)
  • Cubemap resolution has been upgraded, but the FGD still reports the old values in env_cubmap. 512x512 is actually 1024x1024, etc.
  • Using custom detailsprite textures in the worldspawn does no longer work. --Bluestrike 11:00, 10 Aug 2006 (PDT)

HLMV

  • Wireframe covers the model in the 'missing texture' checkerbox instead of showing wireframe.
  • According to the combo box, the default view is BoneWeights. It isn't, of course.
  • Normal mapping is off by default, on my system. Very annoying.
Some are able to get normal mapping up by dopple clicking and for othere again it just works (i have one of each systems, bot have Nvidia gpu 5950U and 8800GTS respectivly) --Wolf 07:48, 4 Oct 2007 (PDT)
  • Selecting a submodel group causes that group to display the secound submodel --Wolf 07:48, 4 Oct 2007 (PDT)

Faceposer

  • Faceposer crashes when I try to extract a wav in the phoneme editor, displaying a windows error. --Bluestrike 05:58, 5 Aug 2006 (PDT)
Confirmed. Perhaps it now uses a more recent speech API? --TomEdwards 13:06, 5 Aug 2006 (PDT)
  • Faceposer does not appear on the taskbar until it recieves focus.
  • Faceposer's interface can lose all of its icons. This happened some time ago for me and I've never been able to get them back.
  • Expressions: head tilt, head updown and head forwardback are not applied until a the sliders is moved by hand. This will show up if you select an Expression using one or more of those sliders immediately after starting Faceposer.
  • The global Event Tags and the gesture-only Timing Tags look idential.
  • Expression thumbnails are created without removing the 3D View's gestures/sequences. This can result in obscured images if the animation places limbs in front of the face.
    • Same problem when there are multiple actors in the 3D View.
  • The Animations dialogue lets you refresh all thumbnails. This is dangerous and will hang Faceposer and Steam if used on a model will lots of animations (e.g. Alyx). Should be removed or require confirmation.
  • When creating an Expressions event, expressions are duplicated two or three times each in the lower combo box.
  • Help > Goto Homepage still links to VERC. Should link to Category:Choreography, or another VDC page.
  • When pressing play while the scene is already playing, speech events from the first playthrough will continue, overlapping the second playthrough.
  • Clicking 'Edit <event> in <tool>' does not open the tool if it is closed.
  • Critical: Special characters not escaped in event, channel or actor names. Add an " anywhere and FacePoser will crash when trying to load the scene! { and } are not affected.
  • I've just noticed that each of the speak events that I've done custom phonemes for has had the exact same emphasis pattern inserted without any action on my part.

SDK Code

  • Unable to compile shaderlib.lib, due to missing header IShaderSystem.h. A quick search shows that this file isn't anywhere in the available code. This applies specifically to the 9/14 update, since the project for shaderlib didn't exist in the SDK prior to that date. I've already filed a report on the SDK bug tracker. Hopefully, Valve can quickly toss out the missing file, meanwhile, I'm thinking I might try to cobble together a header, based on the functions used in the code... --The Equalizer 00:44, 2 Oct 2006 (PDT) This was fixed in the 10/31 beta, and is now a part of the official SDK. --The Equalizer 13:58, 20 Nov 2006 (PST)


Non-bugs

General

  • Changing the SteamAppId to 215 in our mod seems to enable the new engine (version 7, build 2803) but HDR is not functional. building cubemaps you can see that there is no tonemapping going on and I have noticed that certain HDR related console commands are missing (eg tonemap control and mat_forcebloom)
If your mod is using their own client.dll file its still using the old engine and the mods coders need to do their magic on it but I'm not a specialist on that matter tough :) but the hdr testmap worked fine in my sp mod --Bluestrike 07:06, 5 Aug 2006 (PDT)
You must merge the new SDK source code into your mod's DLLs to expose the game hooks. Maps must be compiled with HDR too, but I'll assume you're already doing that. ;-) --TomEdwards 07:08, 5 Aug 2006 (PDT)
Thanks for the help, im sure our coder is going to be very pleased about having to do that :P

Discussion

The shortcut fix doesn't work for me. Hammer loads and everything appears to be fine, but all of my mod's materials aren't displayed properly. HL2 resources are displayed as normal. Edited, this is now working fine for me. -- Defrag 12:23, 12 Aug 2006 (PDT)

What game is the SDK set to? --TomEdwards 07:58, 5 Aug 2006 (PDT)
This Hammer shortcut method still works for me, for each game mode. --wisemx 08:06, 5 Aug 2006 (PDT)
Doesn't work here. I get the "steam.dll not found" error message that occurs when using a standard shortcut; that is, right-clicking on hammer.exe -> create shortcut. --RDB 14:41, 5 Aug 2006 (PDT)
OK, I've hit the problem and it's a bug when launching the tools with the new shortcut switches. I've added it as a bug. You'll have to launch through the GUI menu for now, or use wisemx's solution. --TomEdwards 08:26, 5 Aug 2006 (PDT)
  • Can't find this page using the search box, are talk pages ignored by it? In that case should we make a dedicated page for all these bugs?
    • At the bottom of the search results, uncheck main and check talk instead. --Pizzahut 09:57, 14 Aug 2006 (PDT)
Creating maps and running them is failing from the launcher DLL not being found. Why can I not run maps anymore for any games?

New mods crashing when starting from steam menu

As suggested, I have tried to add -allowdebug and -dev to the launch options, but it still crashes out with a "ding" sound and without any error box. But running the mod from run_mod.bat or from the shortcut created after pressing "Create Desktop shortcut" it start properly and doesn't throw any error.